Svenska Mästerskap för Blåsorkestrar! Sådan lød invitationen til en af mange aktiviteter i Svensk Blåsmusikfestival 12.-15. september 2019 i Linköping. Hele byen var aktiv - der var Brass Band koncert i domkirken, harmoniorkesterkoncerter, Massed Band koncert og musikgudstjenester, Sveriges-mesterskaber for harmoniorkestre, bymarcher og tattoo. Over 1100 musikere (i alle aldre) og 35 orkestre deltog. Et særkende ved den svenske blæseorkester-tradition er de mange nationale organisationer, der har orkestre.

Orkestrene kommer fra op til flere religiøse foreninger, ungdomsforeninger, den svenske orkesterforening. Og der er et frugtbart samarbejde med militærorkestrene, der optræder beredvilligt og holder koncert det bedste de har lært.

Kvaliteten var høj og viser at Sverige har et godt musikalsk økosystem.
 
Danske Orkesterdirigenters bestyrelsesmedlem Lennart Blak Jensen, som også er Hjemmeværnsorkestrenes øverste leder, var dommer ved konkurrencerne.
 
Resultaterne fra mesterskaberne kan læses HER

Steen Finsen var samtidig med Blåsfestivalen også til møder i Musik i Norden, MIN, som er en paraply over nationale orkester- og kororganisationer. DO er medlem af MIN.
 
Blåsfestivalen bød også på muntre indslag fx et cykelorkester:


En indrykket annonce i festivalavisen fra musikkonservatoriet i Stockholm, Kungliga Musikaliska Akademien, har overskriften:

Blåsmusiken - ett fundament i svensk musikliv!

Lad os også se dette i Danmark!
 
Foto side 1: Patrik Karlsson
Foto side 2 øverst: Patrik Karlsson
Foto side 2 nederst: Steen Finsen
Tekst: Steen Finsen