Første weekend i november er noget ganske særligt for danske brassbandmusikere. Det er i denne weekend, Tuborg lancerer årets ’Snebajer’ – den slags vækker jo altid glæde blandt messingblæsere. Men det er også i denne weekend, de officielle danmarksmesterskaber for brassbands afholdes – også kaldet DM Brass.
Et traditionsrigt stævne
DM Brass, som arrangeres af Dansk Amatør Orkesterforbund (DAO), afholdes hvert år, og stævnet samler orkestre fra alle niveauer i det danske Brass Band miljø
Første weekend i november er noget ganske særligt for danske brassbandmusikere. Det er i denne weekend, Tuborg lancerer årets ’Snebajer’ – den slags vækker jo altid glæde blandt messingblæsere. Men det er også i denne weekend, de officielle danmarksmesterskaber for brassbands afholdes – også kaldet DM Brass.
Et traditionsrigt stævne
DM Brass, som arrangeres af Dansk Amatør Orkesterforbund (DAO), afholdes hvert år, og stævnet samler orkestre fra alle niveauer i det danske Brass Band miljø. For mange orkestre er DM årets musikalske højdepunkt, og der investeres både tid og penge for at opnå et godt resultat. DAO har siden 1949 afholdt stævner for danske brassbands, og der er en masse historie og traditioner forbundet med konkurrencerne. Både omkring de praktiske forhold og konkurrenceregler, men også legendariske opgør mellem de kæmpende brassbands – opgør som stadig er aktuelle. Og DM er, ifølge Joan Mikkelsen fra Skanderborg Brass Band: ”Noget ganske særligt og stort. Her sidder der tre meget kompetente dommere klar og vurderer én – så man er på mærkerne. Til en koncert er man lidt mere fritstillet til at give sin egen fortolkning af musikken. Ugerne op til et DM er hektiske. Der skal øves meget hjemme, og der skal sættes ekstra aftener af til at spille det hele sammen i orkesteret. ”
Konkurrencemiljø, men med god stemning
Dette års DM blev afholdt på Skanderborg Gymnasium og var vanen tro et tilløbstykke for både orkestre og publikum – i alt 16 orkestre (ca. 500 musikere) og ca. 300 publikummer var i løbet af weekenden forbi stævnet. Selvom orkestrene er dybt fokuserede på konkurrenceelementet og kæmper benhårdt for sejren, så kan man ikke komme udenom, at DM Brass også tjener et vigtigt socialt formål. Dette bekræftes også af formanden for DAO’s Musikudvalg Erik Jørgensen: ”Midt i den fortættede konkurrencestemning er der også plads til socialt samvær. Den danske brassbandverden er ikke større, end at rigtig mange kender hinanden på kryds og tværs af orkestrene. Så når man ikke er på scenen udveksles der gode historie og minder. ”
Og vinderen er…
Det er selvfølgelig musikken, der er det centrale ved DM Brass – og i særdeleshed den musikalske dyst i toppen af den såkaldte Elitedivision, følges med spænding. Det er i denne division, danmarksmesteren for brassband skal findes. Titlen giver, foruden præmie og æren, adgang til europamesterskaberne for brassbands – en konkurrence hvor niveauet er yderligere skærpet. Favoritterne til dette års DM var på forhånd udråbt til at være de forsvarende mestre fra Lyngby-Taarbæk Brass Band og Concord Brass Band. De to orkestre har gennem mange år kæmpet om titlen, og i år var ingen undtagelse. Stemningen var tydeligt intensiveret i den fyldte koncertsal, når et af de to orkestre var på scenen. Og efter to dages konkurrence og en grundig dommervotering var resultatet klart – vinderen af DM Brass 2013: Concord Brass Band. Concord Brass Band skal repræsentere Danmark ved EM Brass 2014 i Perth, Skotland.
DM Brass 2014
Næste års DM Brass er allerede langt i planlægningsfasen, og meget tyder på, at 2014-udgaven bliver et spektakulært stævne. DAO arbejder på at skabe mere synlighed på amatørblæsermusikken i Danmark, og det skal bl.a. ske ved at skabe flottere rammer omkring de årlige stævner. Amatørmusikken skal ud af gymnastiksalene og ind i de ”rigtige” koncertsale – der hvor den hører hjemme. Præcis hvor DM Brass 2014 ender, vil DAO ikke afsløre, men de lover et flot arrangement.
Af Ulrik Skat