Ophavsretsloven beskytter forskellige grupper af rettighedshavere, bl.a. ophavsmændene, de skabende kunstnere, der frembringer litterære værker (romaner, radiomontager), musikværker (noder), sceneværker (skuespil, koreografi), filmværker (spillefilm og tv-programmer) og kunstværker (malerier og fotografier).
Når sangskriveren har skrevet en sang, sikrer den almindelige ejendomsret, at andre ikke må stjæle det papir, sangen er skrevet på, eller den cd, den er optaget på. Men ejendomsretten beskytter ikke mod kopiering og distribution af sangen. Det er kun gennem reglerne om ophavsret, at det er forbudt at stjæle det, andre har skabt inden for litteratur, musik, billedkunst, film osv.
Meningen med ophavsretten er, at så mange som muligt skal have adgang til værkerne; det skal blot foregå på den måde, at de, der udnytter værkerne, har fået tilladelse fra dem, der har skabt værkerne. Det gælder også for amatørers brug. Ophavsmanden har derigennem en vis kontrol med udnyttelsen.
Indenfor de forskellige kunstgenrer, er der forskellige instanser der varetager kunstnernes rettigheder. Der er tale om relativt komplicerede regler, der gælder indtil 70 år efter ophavsmandens død, så at søge råd og hjælp er ingen skam. For at gøre det hele "lettere" er der for musikindspilninger en såkaldt "naborettighed", der "kun" gælder i 50 år efter at indspilningen offentliggøres.
Når musik bruges i det offentlige rum i Danmark, skal der som regel betales for ophavsretten. KODA formidler betaling til komponister, sangskrivere og musikforlag. GRAMEX formidler betaling til musikere, sangere og pladeselskaber/producenter.
Du kan få nogle hurtige svar på, hvad du må og ikke må her:
Kulturministeriets mini-guide om ophavsret:
http://kum.dk/servicemenu/publikationer/2004/ophavsret-en-mini-guide
Lovgivning om Ophavsret:
http://kum.dk/servicemenu/love-og-tal/lovgivning/ophavsret
GRAMEX:
https://gramex.dk
KODA:
Ophavsret
- Details
- Hits: 4225